Blog

Basal kost

Lad mig starte med at slå én ting fast …
Der er ikke noget , der er rigtigt eller forkert ! Men der er noget , der giver mere mening en andet . Giver det mening for dig ?
Som atlet tænker du måske over , hvad du propper indenbords året rundt – i mere eller mindre grad . Hvordan er din tankegang omkring den helt basale kost ? Er du ”sundhedspersonen” , der er på salatvognen året rundt og er fedtforskrækket eller er du mere den person , der guffer wienerbrød inden træning ?

Hvad er basal kost in-season?

 

Mange begår den fejl, at når de træner , så tænker de KUN på salat og kylling – det er NO-GO ! Din mave fungerer som et bål ; der skal brænde på , for at holde gang i flammerne . Men hvad holder bedst gang i flammerne ; salat eller kulhydrater ? Det er kulhydraterne , der giver dig energien og boostet i din træning – det gør en lækker lille lamselårssalat IKKE … Får du energi af at spise en basic grøn salat eller giver pasta med ketchup dig et boost ? Vær ærlig og reel over for dig selv – jeg kender svaret , men gør du ?

Lad os komme med et eksempel ; vi sætter 2 atleter M/K op mod hinanden i en udholdenhedstest . De har samme størrelse fysiologisk , samme VO2max og er yderst jævnbyrdige i både træning og konkurrence .

Testperson nr. 1 propper vi med ”sundhedsmad” bestående af salat , grøntsager og proteiner (kylling / fisk / æg o.l.) i 2 uger .

Testperson nr. 2 propper vi med ”almindelig” mad bestående at salat , grøntsager , proteiner (kylling / fisk / æg) og kulhydrater (ris / pasta / kartoffel o.l.) i 2 uger .

Når de 2 uger er gået skal de begge testes på en given distance …

Både testperson nr. 1 + nr. 2 kører på som vanligt med træningen og fungerer faktisk OK . Men hvad sker der på selve RaceDay ? Testperson nr. 1 har givet trænet fornuftigt og har sikkert følt , at der er blevet ydet 100 % , men set i forhold til testperson nr. 2 er der kun blevet ydet op mod 80% . Det skyldes , at der ikke har været energi nok i kroppen til at kunne presse sig selv hårdere end denne har gjort ! Det er jo fuld forståeligt , når der reelt set ikke er kommet et ordentligt energi boost ind undervejs i forløbet . Jaa – godt nok har testpersonen har ikke følt sig sulten undervejs i testperioden på 2 uger , men det er irrelevant i denne sammenhæng . Testperson nr. 2 er klar på RaceDay og er sprængfyldt med energi – og der er noget at skyde med hele vejen . Testperson nr. 1 vil egentligt føle sig meget godt tilpas under race , men der er ikke den power og energi i kroppen som testperson nr. 2 har .

Når man kigger på ovenstående ser man , at vi her i testen fokuserer mest på , hvad testperson nr. 1 indtager / gør , da det er vigtigt at indse WHAT NOT TO DO !

Du vil vel gerne din krop det bedste – og du har jo sikkert et træningspas igen i morgen . Du skal gerne kunne yde kontinuerligt gennem hele din in-season , så vær god ved dig selv og lad være med at være skeptisk ! Du MÅ GERNE spise sukker , for det giver dig et kick i henhold til din træning . Vi har i triathlon med udholdenhedssport af gøre , så depoterne (din krop) er afgørende for , om du har succes på RaceDay eller ej (andet udefrakommende er selvfølgelig ikke medtaget her) .

Lad os ta’ endnu et eksempel ; du har et 5 timers langt træningspas på cyklen med et par kammerater og efter godt 100 km slår I et smut ind forbi bageren for at få ”tanket op” . Dine kammerater køber hver en Coca Cola og et par romkugler , mens du har ”den sunde” tangang og køber en light sodavand og en kernebolle … WHAT !?! Der er jo absolut INGEN energi i dit valg og du er med stor sandsynlighed for fokuseret på ”sund kost” til din elskede krop frem for det at kunne yde ekstra (give den en godbid i form af et skud energi) . At du til at almindeligt måltid hjemme på matriklen hiver en light sodavand og en kernebolle indenbords er en hel anden snak …

I dagligdagen snakker vi om kulhydrater , proteiner og fedt det skal du også fokusere på . Det er vigtigt for dig som atlet at få lidt af det hele HVER dag , fordi …

KULHYDRATER er kroppens foretrukkende brændstof (der findes hurtige og langsom optagelige)

➢ PROTEINER reparerer og genopbygger dine muskler og styrker dine knogler

FEDT er essentielt for at kunne fungere optimalt (hoved og krop)

Understået ; du har brug for kulhydrater , når du træner hårdt … Kulhydrater (og til dels fedt) er din energikilde og medvirker til , at du kan yde optimalt . Det vil selvfølgelig ikke give nogen mening at fylde sig med kulhydrater i perioder , hvor du træner med lavere intensitet . HUSK ; tænk dig om , når du åbner munden og letter røven – det skal gerne hænge sammen ! Det er vigtigt for fremtiden , hvordan du fylder dig med mad og drikke og hvilken slags det er .

Vi hopper tilbage til bålet … Hvilken slags brænde vil du smide på dit bål , for at holde gang i flammerne ; salat eller kulhydrater ?

Hvad er basal kost off-season?

 

Off-season ”starter” når du er færdig med dine hovedmål for sæsonen (oftest ca. oktober , hvis vi KUN fokuserer på triathlon) . NU skal der proppes mad indenbords – eller hvad tænker du ?

Skal der spises mere end ved in-season eller skal man spise mere ”loose” (eat what you want ; stop thinking) eller skal den lækre sukkertrang , der har varet i mere end 4 måneder tilgodeses BIGTIME ?

Spis med måde – for det er dybt godnat at proppe sig konstant med usunde ting . Man siger , at man er , hvad man spiser og det er korrekt . Går du ALL-IN på flødeboller efter off-season , så ender du med stor sandsynlighed selv med at ligne en . Kan vi ikke godt blive enige om , at det hele virker lidt spildt så ? Hvorfor starte på niveau 0 hver gang du vil starte op igen ?

Generelt anbefales det , at du spiser som i in-season – dog mindre mængder , da du også forbrænder mindre qua et lavere træningsniveau. Det giver vel meget god mening , for ellers vil du ta’ på i vægt og det vil omdanne sig til fedt , da din forbrænding er lavere end ved højintens træning .

Mit navn er Allan Rindom og er ejer af Rindom Kost & Motion , hvor vi med fokus på ”den rigtige energi” har stor succes med alt fra livsstilsændringer til aktiv ernæring til sportsfolket . Vi hjælper folk på rette vej !